Edukacijos

NAUJIENA ! Totorių pyrago „Čak-čak" kepimas

Kaina 7.00 €

TOTORIŲ PYRAGO „ČAK-ČAK" KEPIMAS

Istorija, receptai, gamyba, ragavimas.

Programa skirta  ugdyti pažinimo ir menines kompetencijas per tautinių mažumų kulinarinį paveldą, atskleisti mūsų šalies tautinių mažumų išskirtinumą.

Užsiėmimai gali būti integruoti į pamokas, teminius susibūrimus, renginius.

Lietuvoje gyvena 154 tautybių žmonės. Be lietuvių, kurių yra apie 84,2%, mūsų Tėvynėje dar gyvena: lenkai, rusai, ukrainiečiai, baltarusai, totoriai, karaimai, romai ir kitų tautų atstovai. Pastarosios trys tautos priklauso Lietuvos tautinių mažumų (neturinčių savo valstybės) grupei, kiekviena tauta turi savo tradicijas. Tuo tarpu karaimai ir totoriai neatsiejami nuo Trakų istorijos kuri gyvuoja ir šiandien.

Sakoma, kad totoriai į Lietuvą atvežė agurkus, svogūnus. Jų kulinarinis paveldas papildė lietuvių virtuvę. Jų dėka dabar galime skanauti balandėlius, koldūnus, čeburekus, ir visų labai mėgiamus šimtalapius. Nuo seno totoriai garsėjo kaip odos išdirbimo meistrai.

Bėgant amžiams keitėsi totorių profesijos. Lietuvoje nebeliko didžiųjų kunigaikščių – nebebuvo ką saugoti. Tada totoriai ėmė auginti arklius, dirbti odą, buvo puikūs vežikai ir policininkai. Bet labiausiai pagarsėjo kaip puikūs daržininkai. Kunigaikščių dovanotose žemėse jie statydavo šiltnamius ir augino baklažanus, agurkus, pomidorus ir kitas daržoves, kurias parduodavo miestų turguose.

Edukacijos metu mokinsitės kepti totorišką pyragą Čiak-Čiak, tautos nacionalinį desertą gamintą nuo neatmenamų laikų, kaip privalomą vestuvių, krikštynų atributą.

Čak-čak ‑ rytietiškas skanėstas, aliejuje skrudintos tešlos gabalėliai su medumi, nacionalinis Kazanės totorių ir baškirų patiekalas.

Pavadinimas "Čak-čak" išvertus iš totorių kalbos reiškia vos-vos. Greičiausiai toks pavadinimas atsirado dėl to, kad čak-čak gamindavo per dideles šventes ir visiems dalindavo po mažą gabalėlį.

Čak-čak gaminamas iš minkštos tešlos, paruoštos iš aukščiausios rūšies miltų ir šviežių kiaušinių. Kuo minštesnė tešla, tuo trapesnis ir traškesnis bus čak-čak. Iš tešlos formuojamos plonos juostelės, arba maži kamuoliukai, apskrudinami puode, vėliau padengiamos pakaitinto medaus ir cukraus pudros mišiniu. Patiekalui suteikiama įvairi forma, dažniausiai piramidės, galima apibarstyti džiovintais vaisiais.

Čak-čak patiekiamas desertui prie kavos ar arbatos puodelio.

Edukacinę programą veda totorė.

 

Dalyviai gauna pradedančio amatininko pažymėjimą.

 

Informacija teikiama ir užsakymai priimami: +37069827197, +37069877175.

Trakų krašto tradicinių amatų centre 10:00-17:00 veikia suvenyrinė parduotuvėlė.

Vieta: Trakų krašto tradicinių amatų centras, Karaimų g. 41, Trakai ir Trakų r. amatininkų rezindencijos
Trukmė: 1,5-2
Kaina: 7€ žmogui
Žmonių skaičius: 15+
Amžius: 10+
Kalba: LT RU

Užsakymo forma