BLYNŲ DIENA TRAKŲ KRAŠTO TRADICINIŲ AMATŲ CENTRE

 

Blynų dieną Trakų krašto tradicinių amatų centre, tilpo gausios blynų gerbėjų gretos: vaikai iš Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centro, aktyvūs senjorai iš VšĮ Trakų švietimo centro trečiojo amžiaus universiteto, šeimos su vaikais iš Trakų bei aplinkinių rajonų – visi  nestokojantys entuziazmo išvaryti žiemą kiek įmanoma greičiau.

Žiemą varyti blynų mišiniais prisidėjo „Malsena“, o netikėčiausiais blynų receptais dalinosi maisto technologė Jolanta Veličkienė, kuri žino ne vieną blynų gamybos būdą, keliais iš jų mielai su mumis pasidalino.
Blynai – patiekalas, turintis gilią istoriją, o istoriniuose šaltiniuose minima, kad net pats karalius Dovydas, minimas Šventajame Rašte, vaišindavęs miestiečius ir svečius būtent blynais. Lietiniai aprašyti Senajame Testamente bei senovės romėnų ir graikų rankraščiuose.
1540 m. rastas lietinių receptas, užrašytas prancūzų kulinarijos knygoje. Pirmasis angliškų blynų receptas atspausdintas 1588m. geroms šeimininkėms skirtoje knygoje.
Lietuviai nuo seno mėgo pačius įvairiausius blynus – mielinius, grikinius ir turi gražių tradicijų ir istorijų, susijusių su blynais. Norėdami greičiau išsivaduoti iš žiemos gniaužtų, protėviai didesnį dėmesį skirdavo ne tam iš kokių grūdų blynai pagaminti, o jų formai, kuo blynai apvalesni, tuo labiau „vilioja“ pažadinti pavasario saulę.

 


Kadangi Užgavėnių šventė ne už kalnų, raginam prisidėti visus prie žiemos varymo lauk, kepant apvaliausius bei skaniausius blynus, dalinamės keliais blynų receptais:
Amerikietiški blyneliai
600g miltų
2 šaukštai cukraus pudros
1 arbat. šaukštelis druskos
2 arbat. šaukšteliai
4 kiaušiniai
500 ml pieno
8 šaukštai aliejaus (tešlai) + aliejus kepimui

Išplakti pieną su kiaušiniais ir įpilti aštuonis šaukštus aliejaus. Sumaišome miltus, cukraus pudrą, druską ir kepimo miltelius. Pieno, kiaušinių ir aliejaus mišinį supilti ant sausų produktų, išmaišyti iki vientisos tirštos masės ir kepti. Gardinimui tinka klevų sirupas, grietinė, uogienė.

                  

  Avižinių dribsnių sklindžiai su obuoliais

0,5 kg kvietinių miltų
100 g avižinių dribsnių
200 ml pieno
200 ml kefyro
2 kiaušiniai
2 šaukštai rudojo cukraus
2 šaukštai sėlenų (ruginių ar kvietinių savo nuožiūra)
1 žiupsnelis druskos ir vanilinio cukraus
2/3 vidutinio dydžio obuolių

Pirmiausia pakaitiname pieną ir supilame į jį avižinius dribsnius, paliekame išbrinkti ir kiek atvėsti. Į atvėsusį šį mišinį supilame kefyrą, įmušame kiaušinius, cukrų, druską ir sutarkuojame obuolius, su žievele ar be jos, kiekvienos šeimininkės pasirinkimas. Iškepusius blynus gardiname grietine, jogurtu, uogiene.


Skanaus.


Raimonda Kelbauskienė
Trakų krašto tradicinių amatų centro projektų vadovė