
KARAMELINIŲ LEDINUKŲ ANT PAGALIUKO GAMYBA
Ištakos, senieji receptai, gamyba, ragavimas
Programa skirta ugdyti pažinimo ir menines kompetencijas per kulinarinį paveldą, atskleisti mūsų šalies etinės kultūros išskirtinumą, jos archaiškumą, neišsenkantį kūrybiškumą. Užsiėmimai gali būti integruoti į pamokas, teminius susibūrimus, renginius.
1958 metais vienas ispanų konditeris nusprendė pagaminti saldumyną, skirtą specialiai vaikams, ir išleido pirmą partiją saldainių – karamelinių rutuliukų ant lazdelės. Iš pradžių jie išpopuliarėjo Europoje, o paskui – ir visame pasaulyje, paprastą konditerį pavertę milijardieriumi. Tačiau Prancūzijos konditeriai virė cukrų dar viduramžiais, o senovės Rusioje nuo seno mugėse prekiauta ledinukais – gaideliais ant pagaliuko, kurių apstu mugėse ir Lietuvoje.
Vaikus visada magiškai veikia saldumynai, karamelinius saldainius taip pat skanu gaminti kaip ir valgyti, ypatingai jei jie yra be sintetinių dažiklių, pačių pagaminti.
Karamelė – konditerinis gaminys, gaunama kaitinant cukrų arba verdant cukraus tirpalą. Karamelės gaminys gali būti plastiškas arba kietas (priklausomai nuo kaitinimo temperatūros), įvairių gelsvų atspalvių ir rudos spalvos (be papildomo nudažymo). Karamelei papildomų skonių ir spalvų suteikia į jos masę pridedamos maistinės rūgštys, esencijos ir dažikliai, vaisiai, uogos, riešutai, kakavos milteliai ir kt.
Kultūrinės edukacijos metu paruošiamas sirupas su citrinos, apelsino, vaistažolių skoniais ir išpilstomas ant kilimėlio, mokomasi dirbti su karšta karamele ją formuojant, dedami pagaliukai, sustingsta.
Ledinukai gaminami ir formelėse, kokių formų ledinukų galite pasigaminti, sužinosite kultūrinės edukacijos metu.
Kultūrinė edukacija sustiprina bendruosius gebėjimus – žinias, įgūdžius ir požiūrį, kurie padeda pasiekti asmeninių ir profesinių tikslų visuomenėje. Šie gebėjimai apima tradicinius įgūdžius, pvz., bendravimo savo gimtąja kalba, skaitmeninius įgūdžius, raštingumo ir pagrindinius matematikos bei gamtos mokslų įgūdžius, taip pat specifinius įgūdžius: gebėjimą mokytis, verslumą ir kūrybiškumą, iniciatyvumą, socialinę ir pilietinę atsakomybę, kultūrinį sąmoningumą.
Svarbūs dalyvių sąmoningumo ugdymo kriterijai, t.y edukacijos bendravimo aspektai: tarpusavio suvokimas (socialinė percepcija), keitimasis informacija (komunikacija), tarpusavio sąveika (socialinė interakcija), tarpusavio santykiai.
Edukacinio užsiėmimo metu vyksta diskusija, analizuojamas amatas ir dalyvių patirtis bei emocijos, ieškomi sprendimo būdai, po to kartojama įtraukiant dalyvių pasiūlymus, aptariami rezultatai.
Neįgaliųjų integracija. Trakų krašto tradicinių amatų centre įrengti keltuvai, patekti į antrą aukštą, WC, pritaikyta žmonėms su judėjimo negalia, platesnės durys ir praėjimai. Kultūrinių edukacijų metu atsižvelgiame ir siekiame užtikrinti specialiuosius ugdymosi poreikius turinčių asmenų įtrauktį.
Atsiskaitymas: grynais pinigais pagal kasos kvitą arba pavedimu pagal sąskaitą faktūrą (atvykstama su garantiniu raštu). Jei grupėje yra mažiau negu 15 dalyvių, mokama kaip už 15.
Kaina 12 Eur (dekoruota pabarstukais) arba 14 Eur (su liofilizuotom uogom ir vaisiais).
Programos vyksta kiekvieną savaitės dieną nuo 9 val. iki 21 val. pagal išankstinę rezervaciją.
Dalyviai gauna pradedančio amatininko pažymėjimą.
Informacija teikiama ir užsakymai priimami: +37069827197, el.p. trakuamatucentras@gmail.com
Trakų krašto tradicinių amatų centre 10:00-17:00 veikia suvenyrinė parduotuvėlė.
-
Vieta
Trakų krašto tradicinių amatų centras, Karaimų g. 41, Trakai ir Trakų r. amatininkų rezindencijos
-
Trukmė
1,5
-
Kaina
12-14€ žmogui
-
Žmonių skaičius
15+
-
Amžius
7+
-
Kalba
LT RU
-
Kategorijos